+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Ακεραιότητα: Μήπως δεν έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας;
Μήπως δεν έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας

Ακεραιότητα: Μήπως δεν έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας;

Ο Βασίλης δεν είναι και πολύ καλά σήμερα. Είχε μία άσχημη μέρα.

Η μέρα του ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς:

Ξύπνησε πολύ καθυστερημένα μόνος στο κρεβάτι. Η γυναίκα του είχε ήδη φύγει να πάει τα παιδιά στο γιατρό. Μετά τον χτεσινό καυγά, η γυναίκα δεν είχε καν να την όρεξη να τον ξυπνήσει πριν φύγει. Ντύθηκε βιαστικά, πήρε την τσάντα του και πήρε ένα ταξί για τη διαφημιστική εταιρία που δουλεύει. Μετά από 35 λεπτά, και πρωτοφανή κίνηση στους δρόμους, ήταν στο γραφείο.

Το αφεντικό τον περίμενε αφρισμένος:

“Πού ήσουν; Είναι η τρίτη φορά που αργείς αυτή τη βδομάδα! Όλη η ομάδα σε περιμένει για να ετοιμάσετε τη παρουσίαση για τον νέο πελάτη! Το ξέρεις πως πρέπει να είναι έτοιμη σε 2 ώρες; Δίνεις το κακό παράδειγμα σε όλη την εταιρία και δεν ξέρω για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό το βιολί!”

Ο Βασίλης δεν μπορούσε να το πιστέψει!

«Είναι δυνατόν να μου μιλάει έτσι όταν χτες το βράδυ καθόμουν και δούλευα μέχρι τις 11 το βράδυ για την παρουσίαση; Όταν δείχνω κάθε μέρα την αφοσίωση μου και το πάθος μου για τη δουλειά;”

“Είναι δυνατόν να με εκθέτει μπροστά σε όλο το γραφείο επειδή άργησα 2-3 φορές; Εγώ ούτως ή άλλως έκανα το κομμάτι μου, τώρα η υπόλοιπη ομάδα πρέπει να κάνει το δικό της. Σε αυτούς έπρεπε να φωνάζει!”

“Και οι συνάδελφοι μου; Γιατί με κοιτάζουν όλη μέρα με αυτό το βλέμμα γεμάτο κριτική; Αυτοί δεν κάθισαν χτες μέχρι τις 11! Κάθε μέρα μιλάω με τόσο κόσμο και καταλήγω να τα κάνω όλα μόνος μου, και να μου φωνάζουν και από πάνω!”

Αυτά σκεφτόταν όλη μέρα. Και η μέρα κύλησε. Στις 10 το βράδυ ήταν έτοιμος να φύγει…

“Τουλάχιστον θα γυρίσω σπιτάκι τώρα να χαλαρώσω στην τηλεόραση. Ελπίζω μόνο να έχει αποκοιμηθεί η γυναίκα. Δεν έχω όρεξη για τη μουρμούρα της…”

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του…

“Έχεις καταλήξει ένα ζώο! Δεν σε νοιάζει τίποτα πια! Όταν γυρνάς στο σπίτι αποχαυνώνεσαι στην τηλεόραση κι εγώ ούτε που σε ενδιαφέρω! Κάθε Σαββατοκύριακο λες πως θα πάμε εκδρομή αλλά έχουμε να το κάνουμε πάνω από χρόνο…”

“Δεν σε αντέχω πια, αν δεν αφιερώσεις λίγο χρόνο σε εμένα και τα παιδιά δεν μας βλέπω καλά!”

– “Εγώ δεν νοιάζομαι; Που δουλεύω κάθε μέρα σαν το σκυλί για να μπορείς εσύ να κάθεσαι με τα παιδιά; Τράβα εσύ να δουλέψεις να δεις τη γλύκα! Κοίτα… είτε οι γυναίκες που γίνονται μάνες τρελαίνονται ή απλά αποκαλύπτεται το αληθινό τους πρόσωπο: οτι έψαχνες ένα κορόιδο να τον κάνεις υπηρέτη σου. “

“Εγώ για εσάς τα κάνω όλα και εσύ μου φέρεσαι με αχαριστία!”

Τι πάει στραβά για τον Βασίλη στην πραγματικότητα;

Το μοτίβο το αναγνωρίζετε. Ίσως μάλιστα να βλέπετε και τον εαυτό σας μέσα στον Βασίλη.

Εκ πρώτης όψεως ο Βασίλης είναι δικαιολογημένα απηυδισμένος: Είναι εργατικός και κάνει τα πάντα για να παρέχει για την οικογένειά του, ενώ απέναντί του βρίσκει:

  • ένα αφεντικό που τον εκθέτει για «ασήμαντα πράγματα»,
  • συνεργάτες που δεν τον εμπιστεύονται, και
  • τη γυναίκα του, που δεν μπορεί καν να του αναγνωρίσει πόσα πολλά συνεισφέρει στην οικογένεια.

Ο Βασίλης όμως – όπως και εσύ ενδεχομένως – δεν έχει ιδέα πως όλα αυτά δεν είναι παρά συμπτώματα μιας βαθύτερης αιτίας.  

Με 2 λέξεις: Έλλειψη ακεραιότητας

Ακεραιότητα

Μία λέξη την οποία δεν χρησιμοποιούμε και τόσο συχνά στην κουλτούρα μας, αλλά τόσο σημαντική για την παραγωγικότητά μας και τη λειτουργικότητα στις σχέσεις μας…

Ας την ορίσουμε λοιπόν! Ακεραιότητα είναι:

  • H ποιότητα ή η κατάσταση του να είσαι πλήρης, σε αδιάσπαστη κατάσταση, ολότητα, σύνολό.
  • Η ποιότητα ή η κατάσταση της ύπαρξης της χρηστής ηθικής αρχής, ευθύτητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Ας το δούμε όμως και με παραδείγματα…

Ο ακέραιος άνθρωπος κάνει αυτό που λέει, όταν και όπως λέει ότι θα το κάνει.

Σκεφτείτε να έχετε αργήσει σε ένα ραντεβού.

Εσείς μπορεί να μην το θεωρείτε σημαντικό, αλλά το άλλο άτομο που στήσατε έχει σχηματίσει ήδη μια εικόνα για εσάς που σας χαρακτηρίζει μη ακέραιο ως προς τον λόγο σας. Αν δεν ολοκληρώσετε αυτήν την εκκρεμότητα με αυτό το άτομο, με κάτι που θα πείτε, τότε αρχίζει και χάνει δύναμη ο λόγος σας, γιατί το άλλο άτομο πλέον αρχίζει να μην σας εμπιστεύεται. Το πιο πιθανό είναι να μην σας το επικοινωνήσει, αλλά να το κρατήσει γι αυτόν, κι αυτό να διαμορφώσει το πώς σχετίζεται μαζί σας. Κι έτσι σε κάποια φάση να αναρωτιέστε γιατί δεν έχετε ελευθερία έκφρασης με αυτό το άτομο…

Ο ακέραιος άνθρωπος ζει στο «παρόν»

Πόσο «παρών» είσαι στη δουλειά σου όταν πχ είσαι θυμωμένος που πριν τσακωθήκατε με το/τη σύντροφό σας;

Μάλλον όχι πολύ, γιατί στο μυαλό σου υπάρχουν σκέψεις ή στον ψυχισμό σου υπάρχουν κατάλοιπα συναισθηματικά, που δεν επιτρέπουν να είσαι «ολόκληρος» με τον αυθεντικό σου εαυτό στον χώρο που βρίσκεσαι. Το σώμα σου μπορεί να είναι ολόκληρο εκεί, αλλά το πνεύμα σου και ο ψυχισμός σου είναι ελλιπής.

Όταν είσαι ακέραιος, και δεν έχεις εκκρεμότητες με ανθρώπους και καταστάσεις τότε αλλάζει όλο σου το «είναι» καθώς δεν έχεις δεύτερες σκέψεις που περιορίζουν την οπτική σου. Έτσι μπορείς να είσαι πιο «παρών» στην εκάστοτε κατάσταση, το οποίο έχει θετική επίδραση σε ό,τι κάνεις.

Ο Βασίλης, λοιπόν, δεν μπορούσε να δει πως:

  • Είχε σχηματίσει την εικόνα του αδιάφορου και ασυνεπή στους συναδέλφους του που τον έβλεπαν να αργεί κάθε μέρα.
  • Οι συνάδελφοί του δεν τον εμπιστεύονταν επειδή ένιωθαν πως ούτε αυτός τους εμπιστεύεται και γι αυτό έκανε όλη τη δουλειά μόνος του.
  • Το αφεντικό του ένιωθε πως εκτιθόταν στους υπολοίπους όταν τον άφηνε να αργεί, παρά το γεγονός ότι “έβγαζε τη δουλειά”.
  • Η γυναίκα του είχε χάσει την εμπιστοσύνη της σε αυτόν διότι ποτέ δεν έκανε αυτό που έλεγε, παρά χρησιμοποιούσε τη δουλειά ως δικαιολογία για τις ασυνέπειες του.

Δεν θέλεις να είσαι σαν τον Βασίλη. Θέλεις να είσαι πιο λειτουργικός στη ζωή σου.

Και αν παρατήρησες κάποιες δικές σου συμπεριφορές σε αυτή την ιστορία τότε μπορείς να αρχίσεις να εφαρμόζεις τις παρακάτω συμβουλές:

4 συμβουλές για να γίνεις πιο ακέραιος στην καθημερινή σου ζωή

  • Σημείωνε καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες ασυνέπειες σου, όσο ασήμαντες κι αν είναι. Μπορεί να άργησες 10 λεπτά σε ένα επαγγελματικό ραντεβού. Μπορεί να έπλυνες τα πιάτα το βράδυ, ενώ είχες πει στον συγκάτοικο σου πως θα τα πλύνεις το μεσημέρι. Μπορεί να κανόνισες κάτι με φίλους και τελικά να το ακύρωσες τελευταία στιγμή διότι τότε θυμήθηκες πως σ’ έχουν καλέσει σε άλλο τραπέζι γενεθλίων.
  • Παρατήρησε τον εαυτό σου όταν νιώθεις στεναχωρημένος/τσατισμένος/αδικημένος. Αναρωτήσου γιατί νιώθεις έτσι. Κατηγορείς κάποιον εξωτερικό παράγοντα; Μήπως εν τέλει αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε επειδή εσύ ήσουν κάπου ασυνεπής ή επειδή δεν έθεσες εσύ το πλαίσιο επικοινωνίας που χρειαζόταν ώστε να γίνεις κατανοητός στον άλλον;
  • Υιοθέτησε την συνήθεια να «ολοκληρώνεις» επικοινωνιακά με τους ανθρώπους, όλες (μικρές ή μεγάλες) τις εκκρεμότητες που προκύπτουν από δικές σου ασυνέπειες. Αναγνώρισε στον άλλον την ασυνέπειά σου χωρίς να προβάλλεις δικαιολογίες. Θα του αφήσεις χώρο έτσι να αναγνωρίσει και ο ίδιος τυχόν ασυνέπειες, και έτσι να υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία
  • Παρατήρησε πότε νιώθεις άβολα σε μια κατάσταση ή επικοινωνία και δεν είσαι «παρών». Μήπως θα πρέπει να «ολοκληρώσεις» κάποια εκκρεμότητα με κάποιον; Δες ξανά τα 2 προηγούμενα βήματα!

Στην ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ πιστεύουμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του για να την ζήσει όπως αυτός ονειρεύεται.

Γι’ αυτό δημιουργούμε ριζοσπαστικά προγράμματα που βοηθάνε τους συμμετέχοντες να δουν τον κόσμο με μια άλλη οπτική και να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από αυτό που τους κρατάει πίσω. Μια οπτική που θα τους φέρει μεταμορφωτικά αποτελέσματα στη ζωή τους.

Μάθε περισσότερα

Μήπως δεν έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι στη ζωή μας

logo
759378745983

Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα