Συνεδρίες με έναν ψυχολόγο

Aυτό το βιβλίο δεν έχει την πρόθεση να επιδράσει στον αναγνώστη επεξηγώντας κι αναπτύσσοντας κάποια θεωρητικά βήματα, αλλά εκθέτοντας αποσπάσματα από συζητήσεις ενός ψυχολόγου με τους πελάτες του, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο κάποιων συνεδριών, ώστε να μείνουν τα όποια άμεσα συμπεράσματα στον ίδιο τον αναγνώστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Τι να μου πει εμένα ένας ψυχολόγος;
Τι μπορεί να αλλάξει αν συζητήσω με έναν ψυχολόγο;
Και τι θα λέμε;
Αφού ξέρω τι μου συμβαίνει. Περισσότερα χρήματα και χρόνο χρειάζομαι, άντε και λιγότερα κιλά, όχι συζητήσεις που θα δίνω και χρήματα και χρόνο.
Αν ήταν δωρεάν, ίσως να το δοκίμαζα, να δω τι έχει να μου πει.
Αλλά σε ποιον να πάω; Ποιον να βρω να εμπιστευτώ; Κι αν δεν μου κάνει;
Πότε θα φανούν αποτελέσματα; Αν φανούν κιόλας… Μετά από χρόνια;».

Τι αξία θα είχε άραγε για εσάς αν είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ορισμένες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ ενός ψυχολόγου και των πελατών του;
Ίσως να διαπιστώνατε ότι κάποιες από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να έκαναν τη διαφορά σε εσάς εδώ και τώρα, αντί για κάποια μέρα…

Αυτή είναι εξάλλου μία από τις προθέσεις αυτού του βιβλίου, όπως και το να απαντηθούν και τα προηγούμενα ερωτήματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Κατέβασε το βιβλίο σε Ψηφιακή μορφή.
Κόστος 10€. Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα μεταφερθείς στην ειδική σελίδα όπου μπορεί να γίνει αποθήκευση.

Αγόρασε το βιβλίο σε Έντυπη μορφή.
Κόστος 13€. Θα μεταφερθείς στη σελίδα αγοράς.

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Αναλογίζομαι πώς έμαθα αυτές τις δεξιότητες στην επικοινωνία, που μου επέτρεψαν να βοηθάω και τους πελάτες μου αλλά και εμένα τον ίδιο. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό παρατηρώντας διαλόγους μεταξύ ψυχοθεραπευτή και εκπαιδευόμενου ή πελάτη: παρατηρώντας τις δεξιότητες στην επικοινωνία που είτε εφαρμόζονταν από τον ψυχοθεραπευτή σε εμένα ως πελάτη, είτε τις εφάρμοζα κι εγώ ο ίδιος πλέον στην επικοινωνία με τους πελάτες μου.

Η κοινή συνισταμένη σε όλες αυτές τις καταστάσεις ήταν το ότι η επικοινωνία χαρακτηριζόταν από κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες, που είναι εξαιρετικά σπάνιο να τις συναντήσεις εκτός αυτού του πλαισίου, στην καθημερινή συναναστροφή, ακόμα και των ίδιων των ψυχολόγων με τους οικείους τους.
Θεωρίες συναντάς και βρίσκεις πολλές, είτε σε συζητήσεις είτε σε βιβλία και αλλού. Αλλά αυτούσιους τέτοιους διαλόγους χωρίς να συνοδεύονται από σχολιασμό, επεξηγήσεις, κατευθύνσεις εκπαιδευτικές βάσει μιας θεωρίας δεν συναντάς συχνά.

Έτσι λοιπόν αυτό το βιβλίο δεν έχει την πρόθεση να επιδράσει στον αναγνώστη επεξηγώντας κι αναπτύσσοντας κάποια θεωρητικά βήματα, αλλά εκθέτοντας αποσπάσματα από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο κάποιας συνεδρίας, ώστε να μείνουν τα όποια άμεσα συμπεράσματα στον ίδιο τον αναγνώστη.
Επίσης σημαντικό είναι το ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις την ιστορία κάθε ανθρώπου για να μπορέσεις να συνδεθείς μαζί του με έναν τρόπο που να δημιουργεί ικανοποίηση και στους δύο, και να είναι και ωφέλιμη αυτή η σύνδεση και για τους δύο. Και αυτό γιατί η δύναμη της ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας έγκειται στο εδώ και τώρα, κι όχι μόνο στο να υπάρχουν κοινές εμπειρίες π.χ. απ’ το παρελθόν, όπως νομίζουν αρκετοί.

8 πελάτες | 49 συνεδρίες | 154 σελίδες
Διάβασε μερικά αποσπάσματα εδώ.

Κι αν μπορείς με τις δεξιότητες της επικοινωνίας σου να έρχεσαι στο εδώ και τώρα μαζί με τον άλλον, τότε μπορεί αυτή η ανθρώπινη επαφή να είναι με έναν μαγικό τρόπο εκτός από ικανοποιητική και απολαυστική, ακόμα και θεραπευτική. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει και πριν από κάθε απόσπασμα κανένας πρόλογος ή περιγραφή του τι είδους άνθρωπος ή περίπτωση είναι ο κάθε πελάτης.

Αυτό γίνεται επιπλέον με την πρόθεση να βγούμε από τη συνήθεια τού να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους στο μυαλό μας με τα συνήθη κουτάκια που έχουμε, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς θα σχετιστούμε μαζί τους, και αντί αυτού, να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τη δύναμη της δικής μας επικοινωνίας, ανεξάρτητα με το ποιος βρίσκεται απέναντί μας.

Ο τρόπος αυτός μπορεί να συνεισφέρει ένα άλλο επίπεδο ελευθερίας και δύναμης στην επικοινωνία, ίσως πιο καθολικό, εφόσον δεν θα επηρεάζεται η δική μας δύναμη στην επικοινωνία από το ποιος είναι απέναντί μας, αλλά από τις δικές μας επικοινωνιακές δεξιότητες.

Aυτό το βιβλίο σε προσγειώνει στον θάλαμο ενός ψυχολόγου, κι αν παραμείνεις με αυτιά ανοιχτά, μπορεί να μάθεις κάτι από αυτά και να το εφαρμόζεις στη ζωή σου και τις επικοινωνίες σου, ίσως και καλύτερα απ’ ό,τι αν διαβάσεις κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν επιλεχθεί αποσπάσματα απ’ τις συνεδρίες σχετικά απλά κι εύκολα στην κατανόησή τους, αντί για ολόκληρες συνεδρίες που έχουν και πιο σύνθετες αναλύσεις.

Κι εγώ όταν ήμουν εκπαιδευόμενος ψυχοθεραπευτής κυρίως έτσι έμαθα..

Διάβασε τα σχόλια από μερικούς αναγνώστες.

 • Συναρπαστικό!!
 • Δυνατό!!
 • Ρεαλιστικό, σαν να είμαι σε συνεδρία μέσα.
 • Μας άγγιξαν μαζί με τον άντρα μου. Σαν να ήμασταν εμείς αυτοί που τα έλεγαν αυτά στον ψυχολόγο.
 • Μου άρεσε που μπήκα σε κρυφές ανομολόγητες σκέψεις που καταλήγεις να σκέφτεσαι πόσο ίδιες σκέψεις μας βασανίζουν όλους.
 • Με ενέπνευσε βαθιά.
 • Αυτό το βιβλίο έχει κάτι να πει και θυμίζει την μαιευτική του Σωκράτη.
 • Πολύ καλό και εξαιρετικό υλικό.
 • Food for thought ο κάθε διάλογος, πολύ υλικό που σε βοηθά να εμβαθύνεις. Για ψαγμένο κοινό σίγουρα.
 • Έχω μια αίσθηση κλειδαρότρυπας, σαν ήμουν κάπου που ποτέ δεν θα ήμουν. Ταυτίστηκα με τα περισσότερα αποσπάσματα. Με την Βασιλική που βαριέται και υποτιμά, με την Γεωργία και την Μητέρα Τερέζα, με την δυσκαμψία του Δήμου να μοιράζεται τον εαυτό του, με την μοναξιά της Ευθυμίας και με τον εθισμό της Χαραλαμπίας, με τον φόβο της μανούλας, φουλ με την Χρυσάνθη και την δίαιτα, με την απόγνωση του να λέω ότι δεν ξέρω, με το να λέω αυτό που νιώθω κι ας παραλύω από τον φόβο..!! Ήμουν συνεχώς σε εκγρήγορση.
 • Όλα είναι πολύ δυνατά… Πιέστηκα, δεν ήθελα να διαβάσω συνεχόμενα. Μεγάλο επίτευγμα να μου αρέσει κάτι τόσο ώστε να θέλω να βάζω τελείες για να σκεφτώ. Είναι άμεσο, λιτό και ουσιαστικο. Μπράβο!
 • Ο τρόπος αυτός με παραδείγματα μέσα απ την καθημερινότητα (και αποφεύγοντας την θεωρία) είναι ο καλύτερος για μένα, κι έτσι το βρίσκω εξαιρετικό.
 • Σαν να ήμουν εγώ το πρόσωπο που συμμετέχει στις συνεδρίες. Άμεσα. Ήμουν παρούσα σε όλα τα αποσπάσματα. Σαν να καθόμουν απέναντι στον ψυχολόγο και να συνομιλούσαμε.
 • Πολύ ενδιαφέρουσες, μέχρι που ζήλεψα και είπα θέλω κι εγώ τέτοιες συνεδρίες.
 • Πολύ πολύ καλές συνεδρίες, χωρίς να χάνουμε χρόνο, κατευθείαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ξεκάθαρα κι αποτελεσματικά με ένα αφοπλιστικό χιούμορ.
 • Αυτό το βιβλίο είναι απαραίτητο, καθώς οποιοσδήποτε θα ταυτιστεί σε κάποια σημεία, αφού αγγίζει καθολικά θέματα των ανθρώπων, από μια άλλη οπτική όμως που δεν πάμε εκεί συνήθως από μόνοι μας.
 • Έχει πλάκα, είναι σαν να είσαι μέσα σε συνεδρία, είναι πολύ ρεαλιστικό και πολύ αληθινό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Κατέβασε το βιβλίο σε Ψηφιακή μορφή.
Κόστος 10€. Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα μεταφερθείς στην ειδική σελίδα όπου μπορεί να γίνει αποθήκευση.

Αγόρασε το βιβλίο σε Έντυπη μορφή.
Κόστος 13€. Θα μεταφερθείς στη σελίδα αγοράς.