epikoinonia-gia-goneis

Προπόνηση Γονέων – Δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο 12 Μαΐου 2020

Όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς αρχίζουν να υποδύονται κάποιους νέους ρόλους και ξεχνάνε την υπόσταση που είχαν πριν γίνουν γονείς. Φοράνε κάποια κουστούμια γονιού και οικογενειάρχη. Προσπαθούν να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένους τρόπους, γιατί έτσι πιστεύουν ότι πρέπει. Φυσικά δεν είναι περίεργο γιατί συμβαίνει αυτό. Όσο δεν γνωρίζεις κάτι, τόσο κοιτάς να κρατηθείς από κάπου, που συνήθως είναι αυτό που κάνουν και οι άλλοι σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και σιγά σιγά οι γονείς μεταμορφώνονται σε κύριο και κυρία….. γονείς & σύζυγοι υιοθετώντας ρόλους που έχουν δει από άλλους, που όντως μπορεί προσωρινά να λειτούργησαν για την ιδιοσυγκρασία των άλλων γονιών και την ιδιοσυγκρασία των άλλων παιδιών. 

Είμαστε όμως όλοι ίδιοι;  

Αυτή η μεταμόρφωση αφήνει και κάποιες παρενέργειες γιατί οι γονείς συχνά ξεχνάνε ότι πρωτίστως είναι ανθρώπινα όντα, και πρωταγωνιστούν πλέον ως κοινωνικά όντα, μιας και υπάρχει και ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον απ το κοινωνικό περιβάλλον γι αυτό τους τον ρόλο. Δεν αισθάνονται πλέον ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται πραγματικά, γιατί έχουν καθήκον να είναι κάτι καλύτερο από απλά άτομα…

Και αρχίζουν να παγιδεύονται και οι ίδιοι σε κάποιους ρόλους που ποτέ δεν επέλεξαν ελεύθερα, απλά τους υιοθέτησαν από ανάγκη. 

 Και όταν λέμε τι αισθάνονται πραγματικά, δεν εννοούμε πχ να εκφράσουν το θυμό τους (που τελευταία υπάρχει μια τάση να μην εκφράζεται προς το παιδί, αλλά προς άλλους που μπορούν να το αντέξουν). Γιατί ο θυμός είναι το σύνηθες αντιδραστικό συναίσθημα στο να μην φανούν τα ευάλωτα ανθρώπινα συναισθήματα που υπάρχουν από πίσω. 

Και παράλληλα μια απ τις τάσεις της εποχής είναι να εκφράζουν οι γονείς κυρίως τα στοργικά συναισθήματα προς τα παιδιά τους, να είναι αποδεκτικοί και ανεκτικοί, να βάζουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες, να θυσιάζονται για τα παιδιά τους, να είναι πάντα δίκαιοι  και τέτοια ιδανικά.

Ενώ ακούγονται ωραίες αυτές οι προθέσεις, εν τέλει δεν λειτουργούν. Γιατί όταν ρίξεις όλο το βάρος σου προς μια πλευρά της βάρκας, στην θαλασσοταραχή θα αναποδογυρίσει η βάρκα. 

Και σίγουρα ως γονιός έρχονται συχνά φουρτούνες. 

Και οι ρόλοι συνεχίζεται στο όνομα των ιδανικών…

Ώρα να βγούμε από αυτά που κληρονομήσαμε και ανεξέταστα υιοθετήσαμε ως στάση, συμπεριφορά και επικοινωνία, και να δοκιμάσουμε μια αυθεντική προσέγγιση, να είμαστε ανθρώπινα όντα υπεύθυνα για την εξέλιξη νεόφερτων ανθρώπινων όντων.  

Προκειμένου αντί να βρίσκουμε λύσεις που λειτουργούν προσωρινά, ο τρόπος συσχέτισης μας με τα παιδιά να προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητάς τους στο κοινωνικό σύνολο.

Και υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει και με άλλους τρόπους πέραν των συνηθισμένων, πχ του αυταρχικού ή του ανεκτικού γονέα, αλλά με την καλλιέργεια των δυνατών στοιχείων που έχει το κάθε άτομο.

Το εργαστήρι δεν είναι θεωρητικό, αλλά βιωματικό και υπόσχεται μετρήσιμα αποτελέσματα στην σχέση γονιών παιδιών και κυρίως στα ίδια τα παιδιά και το εξω-οικογενειακό τους περιβάλλον.

========================================

Την Τρίτη 5 Μάη θα κάνουμε την  παρουσίαση του προγράμματος “Προπόνηση Επικοινωνία για γονείς“*, όπου σε ένα σεμινάριο 3 ωρών θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια νέα λογική στην επικοινωνία γονέα-παιδιού.

  • Πότε; Τρίτη 12 Μαίου 2020, 18:00-21:00
  • Που;  Online
  • Πόσο; Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δήλωση συμμετοχών: Στο 6980069360 και στο info@metamorfosis.gr

*Το πρόγραμμα “Προπόνηση Επικοινωνία για γονείς” αρχίζει αυτή τη Τρίτη 12/05/2020 και θα διαρκέσει για τις επόμενες 9 Τρίτες.

Date

Μάι 12 2020

Time

18:00 - 21:00

Κόστος

Free
Online

Τοποθεσία

Online
Μεταμόρφωσις

Οργανωτής

Μεταμόρφωσις
Phone
6980069360
Email
info@metamorfosis.gr
Website
https://metamorfosis.gr

Πάρε μέρος στην online πρόκληση της Μεταμόρφωσις

Μεταμόρφωσε τον εαυτό  σου σε 60 ημέρες με τις εβδομαδιαίες μας προκλήσεις .
Γράψου τώρα και λάβε την 1η αποστολή στο inbox σου
Κλείσιμο