Ποιες είναι οι ποιότητες των αυτοπραγματωμένων ανθρώπων;

Ποιο είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της ανθρώπινης συμπεριφοράς;

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Η ανθρωπιστική ψυχολογία αναφέρεται ως η τρίτη δύναμη στην ψυχολογία και η έννοια της τρίτης δύναμης συχνά επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστικό κίνημα.

Η ανθρωπιστική ψυχολογία αναπτύχθηκε εν μέρει μέσα από μια επανάσταση ενάντια στο ψυχαναλυτικό μοντέλο (βλέπε άρθρο: Ποιοι είμαστε κατά την Θρησκεία και τον Φρόυντ) ανθρώπων που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το άρρωστο αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ της ζωώδους ουσίας και ενός κατασταλτικού κοινωνικού λούστρου, και εν μέρη ενάντια στους  συμπεριφοριστές, του αποστασιοποιημένου, απάνθρωπου μοντέλου του ανθρώπου (βλέπε άρθρο: Τροποποίηση Συμπεριφοράς).

Τρεις από τις πιο χαρισματικές δυνάμεις του κινήματος υπήρξαν ο Αβραάμ Μάσλοου, ο Καρλ Ρότζερς και ο Φριτς Πέρλς. Ο οραματιστής, ο άγιος και ο σούπερ σταρ της ανθρωπιστικής ψυχολογίας. Εμείς θα επικεντρωθούμε σε αυτό το κείμενο στην συνεισφορά του Μάσλοου.

Ο Αβραάμ Μάσλοου ήταν ένας από τους πρώτους που αναγνώρισε ότι όλα όσα ξέρουμε για τους ανθρώπους μέχρι στιγμής (δηλαδή στα μέσα του προηγούμενου αιώνα που έζησε και έδρασε ο ίδιος), βασίζονται πάνω στην μελέτη των ψυχικά ασθενών και των εγκληματικά παραφρόνων (αφού από τέτοια ιδρύματα ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις του Φρόυντ), μαζί με την παρατήρηση της συμπεριφοράς των ποντικιών, των σκυλιών, των περιστεριών, και μιας χούφτας φοιτητών (αφού από εκεί ξεκίνησαν οι παρατηρήσεις, τα πειράματα και οι μελέτες των μεταγενέστερων συμπεριφοριστών). Δύσκολα δηλαδή το κατάλληλο θεμέλιο για μια επιστήμη που υπόσχεται την μεταμόρφωση στην ποιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας! Παραμόρφωση και μη λειτουργικότητα πρέπει να ακολουθούν μάλλον, παρατηρώντας το κακό και το μη λειτουργικό σαν μοντέλο του μέλλοντος μας, ή την συμπεριφορά των ζώων σαν πηγή κατανόησης της φύσης της συμπεριφοράς μας.

Επίσης ο Μάσλοου παρατήρησε ότι η ψυχολογία ενδιαφερόταν περισσότερο για την λύπη και την αρρώστια παρά για την χαρά και την υγειά. Ενδιαφερόταν πολύ για την διαδικασία του εκφυλισμού και την καταστροφή και όχι για την μεταμόρφωση και την ανάπτυξη. Σκέφτηκε, ότι όλα όσα πιθανόν να μάθουμε μελετώντας τι δεν λειτουργεί γύρω από την ζωή, είναι το πώς να είσαι ειδικός στο τι δεν λειτουργεί στην ζωή.

Διάλεξε λοιπόν να μελετήσει τις δημιουργικά έξυπνες πτυχές των ανθρώπων που υποστήριζαν ότι η ζωή είναι μια εποικοδομητική ευχάριστη περιπέτεια. Είχε το όραμα να δει ότι, εάν αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γίνουμε δημιουργικά ταλαντούχοι στο να κάνουμε την ζωή μας ευχάριστη και λειτουργική, τότε θα πρέπει να μελετήσουμε τα άτομα των οποίων οι ζωές λειτουργούν.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Μάσλοου στην ψυχολογία και στην ζωή είναι το μοντέλο του, το μοντέλο της αυτοπραγμάτωσης του ατόμου. Η λέξη πραγματώνω σημαίνει να κάνουμε πραγματικότητα μέσω της δράσης. Άρα αυτό-πραγματωμένοι άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι συνεχώς ανακαλύπτουν δρόμους δράσης που τους παρέχουν ένα άνοιγμα αληθινής, ευχάριστης εμπειρίας της δικιάς τους δημιουργικής ανθρωπιάς. Η δράση τους επικεντρωμένη στην ανθρώπινη συνειδητότητα, υπηρετεί τους ίδιους, άλλους ανθρώπους και τον κόσμο. Διαβάζοντας τις ποιότητες αυτών που ο Μάσλοου περίγραψε σαν αυτό-πραγματωμένους, με έναν πρακτικό τρόπο θα ανακαλύψετε ότι ακούγονται σαν ποιότητες που θα θέλατε και εσείς να νοιώσετε.

ΟΙ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟ-ΠΡΑΓΜΑΤΩΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Οι αυτό-πραγματωμένοι άνθρωποι έχουν την ποιότητα να είναι αυθεντικοί. Με αλλά λόγια δεν χάνουν τον καιρό τους προσποιούμενοι ότι είναι κάτι που δεν είναι. Η ζωή τους είναι αυτό που φαίνεται, ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγούν τους εαυτούς τους είναι ανοικτός και ολοκληρωμένος και έχουν πάθος για την ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια τεραστία δυνατότητα να τα πηγαίνουν καλά με άλλους ανθρώπους και δεν απειλούνται από ανθρώπους  που έχουν μια διαφορετική οπτική του κόσμου από τους ιδίους. Βλέπουν ευκαιρίες σε καταστάσεις και εκδηλώσεις παρά απειλητικά προβλήματα και δεν απασχολούνται με το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς.

Άνθρωποι αφοσιωμένοι στην αυτό-πραγμάτωση έχουν ευρύτερη οπτική της ζωής και του κόσμου και την ίδια στιγμή συγκινούνται από απλές απολαύσεις. Βλέπουν την μοναδικότητα σε κάθε στιγμή, το ηλιοβασίλεμα της στιγμής γίνεται μοναδικό και ολοκληρωμένο, χωρίς να συγκρίνεται με αλλά ηλιοβασιλέματα.

Οι αυτό-πραγματωμένοι άνθρωποι είναι ικανοί για βαθιές και συγκινητικά όμορφες σχέσεις. Δεν φοβούνται τις δεσμεύσεις και έχουν ένα βαθμό μαεστρίας στους εαυτούς τους και στην ζωή που κάνει την δέσμευση τους σε ανθρώπους ή έργα να αξίζει πραγματικά. Έχουν την δυνατότητα να σου επιτρέψουν να συμπαθήσεις τον εαυτό σου περισσότερο απλά και μονό με την παρουσία τους.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι στο μονοπάτι της αυτό- πραγμάτωσης όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την έκφραση ενός συναισθήματος ή να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση, είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν.

Ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε τέτοιες δυνατότητες;

–> Προπόνηση Ζωής <–