+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Αποδοχή του εαυτού
Αποδοχή του εαυτού

Αποδοχή του εαυτού

Καμία αυθεντική επιτυχία η πηγαία ευτυχία δεν είναι δυνατή μέχρι ένα άτομο να αποκτήσει κάποιο βαθμό αποδοχής του εαυτού του. Μερικοί από τους πιο ανικανοποίητους ανθρώπους είναι αυτοί που διαρκώς προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους και άλλους ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που βασικά είναι. Και δεν υπάρχει τέτοια ανακούφιση και ικανοποίηση όταν κάποιος τελικά αφήνει τις υποκρισίες και είναι διατεθειμένος να είναι ο εαυτός του. Οι επιτυχίες που έρχονται από την έκφραση του αυθεντικού εαυτού συχνά δεν συγκρίνονται σε σχέση με αυτούς που παλεύουν και μοχθούν να είναι κάποιοι, και συχνά έρχονται όταν ένα άτομο είναι διατεθειμένο να χαλαρώσει και να είναι ο εαυτός του.

Το να αλλάξεις την εικόνα σου δεν σημαίνει να αλλάξεις τον εαυτό σου, ή να βελτιώσεις τον εαυτό σου, αλλά να αλλάξεις την δική σου αντίληψη, την δική σου εκτίμηση, σύλληψη και συνειδητοποίηση αυτού του εαυτού.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έρχονται όταν αναπτύσσεις μια κατάλληλη εικόνα του εαυτού σου, έρχονται ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης και της αποκάλυψης του εαυτού.

Ο εαυτός σου, αυτή την στιγμή, είναι αυτό που πάντα ήταν και όλο αυτό που μπορεί να γίνει. Δεν τον δημιούργησες εσύ. Δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Παρόλα αυτά μπορείς να τον συνειδητοποιήσεις, και να αξιοποιήσεις το καλύτερο δυνατό από αυτό που ήδη είναι, με το να αποκτήσεις μια ρεαλιστική εικόνα του πραγματικού εαυτού. Δεν υπάρχει χρησιμότητα στο να παλεύεις να είσαι κάποιος. Είσαι ότι είσαι – τώρα. Είσαι κάποιος, όχι επειδή κερδίζεις πχ αρκετά χρήματα, ή οδηγάς μεγάλο αμάξι ή κέρδισες σε ένα άθλημα, αλλά γιατί ο Δημιουργός σε δημιούργησε κατ εικόνα του.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε καλύτεροι, σοφότεροι, δυνατότεροι, πιο ικανοί τώρα, απ ότι συνειδητοποιούμε. Το να δημιουργήσεις μια πιο πλήρη εικόνα του εαυτού, δεν δημιουργεί νέες ικανότητες, ταλέντα, δυνάμεις – απλά τα απελευθερώνει και τα αξιοποιεί όλα αυτά.

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητα μας, αλλά όχι τον βασικό μας εαυτό. Η προσωπικότητα είναι ένα εργαλείο εξωτερικό του εαυτού που χρησιμοποιούμε στην διαχείριση μας με τον κόσμο. Είναι το σύνολο των συνηθειών μας, στάσεων μας, μαθημένες ικανότητες, που χρησιμοποιούμε ως μια μέθοδο για να εκφράζουμε τον εαυτό μας.

Δεν είσαι τα λάθη σου.

Αποδοχή του εαυτού σημαίνει να αποδέχεσαι τον εαυτό σου τώρα, έτσι ακριβώς όπως είναι, με όλα τα λάθη μας, αδυναμίες καθώς επίσης με τα ταλέντα μας και τα δυνατά μας σημεία. Η αποδοχή του εαυτού γίνεται ευκολότερα αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα αρνητικά μας ανήκουν και δεν είναι αυτό που είμαστε. Μπορεί να έχεις κάνει λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι ένα λάθος. Μπορεί να μην εκφράζεις τον εαυτό σου κατάλληλα και πλήρως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ, ο εαυτός σου δεν είναι καλός.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας πριν κάνουμε κάτι σε σχέση με αυτά.

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις κάποια γνώση είναι να παραδεχτείς ότι έχεις άγνοια σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο βήμα για να δυναμώσεις είναι η αναγνώριση ότι είσαι αδύναμος. Στο ταξίδι με στόχο την έκφραση του εαυτού, χρειάζεται να δούμε που παρεκκλίνουμε  σε σχέση με αυτό τον στόχο, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο.

Κι αυτό κάνουμε στην Βιογραφική Προπόνηση.

Μέχρι τότε να σημειώσω το εξής: Κανείς δε πετυχαίνει στην διάρκεια μιας ζωής το να εκφράσει πλήρως ή να φέρει στην πραγματικότητα όλες τις δυνατότητες του πραγματικού εαυτού. Στον εαυτό που εκφράζεται μέσω της προσωπικότητας μας, ποτέ δεν αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και δυνάμεις του πραγματικού εαυτού. Μπορούμε πάντα να μαθαίνουμε περισσότερο, να αποδίδουμε καλύτερα, να συμπεριφερόμαστε καλύτερα. Ο εαυτός που εκφράζεται μέσα απ την προσωπικότητα είναι απαραίτητα μη τέλειος. Καθόλη την διάρκεια της ζωής κινείται διαρκώς προς έναν ιδανικό στόχο, που ποτέ δεν φτάνει. Αυτός ο εαυτός δεν είναι σταθερός, αλλά δυναμικός. Δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένος και σε τελειότητα, αλλά διαρκώς σε μια κατάσταση ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να αποδεχόμαστε αυτόν το εαυτό, με όλες τις ατέλειες του, γιατί είναι το μοναδικό όχημα που έχουμε. Ο νευρωτικός άνθρωπος απορρίπτει αυτόν το εαυτό και του αντιστέκεται γιατί είναι ατελής. Στη θέση του προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό ιδανικό εαυτό ο οποίος είναι ήδη τέλειος, ο οποίος έχει ήδη φτάσει στον ιδανικό του στόχο. Το να διατηρεί μια φαντασίωση δεν είναι μόνο ένας νοητικός περιορισμός, αλλά επίσης προσκαλεί απογοήτευση και σύγχυση όταν προσπαθεί να λειτουργήσει σε έναν πραγματικό κόσμο με έναν φανταστικό εαυτό. Μπορεί ένα λεωφορείο να μην είναι το ιδανικό μέσο μεταφοράς, αλλά ένα πραγματικό λεωφορείο μπορεί να σε πάει τουλάχιστον κάπου, σε σχέση με ένα φανταστικό ιδιωτικό τζετ.

Συνταγή:

Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι, κι όπως δεν είναι.

Μάθε να διαχειρίζεσαι συναισθηματικά τις ατέλειες στον εαυτό σου.

Είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζεις νοητικά τις ελλείψεις σου, αλλά καταστροφικό να μισείς το εαυτό σου γι αυτές.

Διαφοροποίησε τις συμπεριφορές σου από τον εαυτό σου. Δεν είσαι λάθος επειδή κάνεις λάθη ή βγαίνεις εκτός πορείας, όπως ένας βιολιστής δεν είναι επειδή βγάζει κάποιες φάλτσες νότες. Μην αντιπαθείς τον εαυτό σου επειδή δεν είσαι τέλειος. Άλλωστε έχεις αρκετή παρέα. Κανένας δεν είναι, κι αυτοί που υποκρίνονται πως είναι, απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.

Στην ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΑΜΚΕ πιστεύουμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του για να την ζήσει όπως αυτός ονειρεύεται.

Γι’ αυτό δημιουργούμε ριζοσπαστικά προγράμματα που βοηθάνε τους συμμετέχοντες να δουν τον κόσμο με μια άλλη οπτική και να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από αυτό που τους κρατάει πίσω. Μια οπτική που θα τους φέρει μεταμορφωτικά αποτελέσματα στη ζωή τους…

Αποδοχή του εαυτού

logo

759378745983Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα