+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Εξάρτηση στην μορφή
Εξάρτηση στην μορφή

Εξάρτηση στην μορφή

Είμαστε όλοι ‘’εξαρτημένοι του εξωτερικού περιβάλλοντος με κάποια μορφή’’. Ας ονομάσουμε μορφή οτιδήποτε δεν είναι εμπειρία ή έννοια. Μορφές είναι δραστηριότητες ή αποκτήματα. Είναι πράγματα όπως πεποιθήσεις, ταβάνια, αυτοκίνητα, δουλειά, τζόκινγκ, το τένις, σχέσεις – όλα αυτά είναι μορφές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι τρελαίνονται όταν πρόκειται για την μορφή μιας σχέσης – με τι μοιάζει. Την μετράνε με παράξενα στάνταρντ από δραστηριότητες και αποκτήματα. ‘’Ε λοιπόν, αν είναι καλή σχέση πρέπει να κάνουμε σεξ τόσες φορές την εβδομάδα και εκείνη πρέπει να μου μαγειρεύει το δείπνο και εγώ πρέπει να κάνω τόσα λεφτά και εγώ πρέπει να νοιώθω κάτι με συγκεκριμένο τρόπο και πρέπει να έχουμε μεγάλο σπίτι και δυο αυτοκίνητα και home cinema κτλ’’.

Η νοητική εξίσωση της εξάρτησης από τη μορφή πάει κάπως έτσι: ‘’η ζωή δεν έχει πλάκα (όπως είδαμε στο άρθρο: Εισιτήριο για το σόου της ζωής), αλλά υπάρχει κάτι περά από μένα – μια μορφή – που θα τα φτιάξει όλα ωραία. Υπάρχει η ελπίδα’’. Ένας εξαρτημένος της μορφής είναι αιχμάλωτος της ελπίδας.

Ελπίδα είναι η προσδοκία ότι κάποια εξωτερική από εμάς πηγή θα σώσει τον πισινό μας, έτσι ώστε εμείς να ζήσουμε χαρούμενα από εδώ και περά. Ελπίδα είναι η επιβεβαιωμένη πίστη στον Άγιο Βασίλη σε κάποιο επίπεδο. Η ελπίδα είναι αυτή που κρατά την ταλαιπωρία στη θέση της.

Απελπισία είναι να διαπιστώνεις ότι εναπόκειται σε σένα. Αλλά κανείς δεν θέλει να το ξέρει αυτό. Αυτό σημαίνει να παραιτηθείς από οποιαδήποτε μορφή Άγιου Βασίλη έχεις προσκολληθεί ή την όμορφη πριγκίπισσα που θα παντρευτείς ή τον όμορφο πρίγκιπα που θα σε πάρει αγκαλιά ή τη νεράιδα που θα τα κάνει όλα καλύτερα.

Για παράδειγμα, κάποιοι πιστεύουν ότι αν ο γάμος είναι χάλια και η σεξουαλική ζωή είναι καταστροφή, τότε το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βάλουν μια τηλεόραση με NOVA στο υπνοδωμάτιο και τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν καλυτερεύουν.

Και άντρες που αμφισβητούν τον ανδρισμό τους, τρώνε το παραμύθι ότι, εάν καπνίσουν Μάρλμπορο, μπορούν να καβαλήσουν ένα άλογο και να κάνουν σεξ την ίδια στιγμή. Εάν, τελικά δεν καταφέρεις να καβαλήσεις το άλογο και να κάνεις σεξ ταυτόχρονα, μπορείς παρόλα αυτά να καταλήξεις με καρκίνο του πνεύμονα και εμφύσημα, τα οποία βέβαια είναι πολύ μακρινά από την εικόνα στη διαφήμιση. Έτσι, πάμε από τον ένα Άγιο Βασίλη στον άλλο, πάντοτε πιστεύοντας ότι κάτι εξωτερικό θα απαντά στις προσευχές μας.

Οι ζωές μας μοιάζουν με μια σειρά επιδιώξεων, ή καλύτερα καταδιώξεων. Πραγμάτων που μας έχουν πει ότι θα κάνουν τη ζωή μας να πάει καλύτερα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με τη μητέρα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με μια εκπαίδευση. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με μια σύζυγο. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με ένα σύζυγο. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με παιδιά. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με ένα ποτό. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με ένα διαζύγιο. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με μια αύξηση μισθού. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με μια δικιά μου δουλειά. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με ένα διδακτορικό. Οι πιο πολλοί τρέχουν γύρω γύρω ψάχνοντας για τη σωστή ΜΟΡΦΗ με την οποία τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Βλέπετε, η ευημερία μας είναι ολοκληρωτικά βασισμένη στη μορφή – σε κάτι εξωτερικό.

Όλο αυτό οδηγεί στην απογοήτευση και στη δυσπιστία, επειδή, τελικά, καμία μορφή δραστηριότητας (κάνω) ή αποκτήματος (έχω) δεν μπορεί να μας προσφέρει αυτό που πιστεύουμε ότι θα μας προσφέρει. Έτσι, πάμε από τη μια απογοήτευση στην άλλη, όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από όλο αυτό και βρίσκοντας νέους τρόπους να καταπνίξουμε την απογοήτευσή μας, αλλά κάθε τόσο κρατάμε ζωντανή τη σπίθα της ελπίδας. Υπάρχει κάτι που θα κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Κάποιος θα πίστευε, μετά από όλη αυτή την απογοήτευση, ότι θα βλέπαμε το παιγνίδι και θα σταματούσαμε να παίζουμε. Αλλά δεν σταματάμε για έναν πολύ καλό λόγο. Υπάρχει κάτι που κρατάει το παιγνίδι ζωντανό. Είναι η ‘’προσωρινή ευημερία’’.

Προσωρινή ευημερία είναι το καρότο που κυνηγάμε.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε μακροπρόθεσμα τη ζωή μας και τις επιλογές μας, αντί για το τι θα μας δώσει προσωρινά ικανοποίηση;

Βιογραφική Προπόνηση & Προπόνηση Ηγεσίας

Εξάρτηση στην μορφή

logo

759378745983Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα