+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Ζήσε στο Τώρα και γίνε χαρισματικός
5644654-min

Ζήσε στο Τώρα και γίνε χαρισματικός

Αυτός είναι ο Μπάμπης ?

Ο Μπάμπης βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, με ανοιχτά μάτια, περιμένοντας το ξυπνητήρι να χτυπήσει. Χθες το βράδυ στριφογύριζε αρκετή ώρα πριν τον πάρει ο ύπνος. Τον τελευταίο καιρό έχει πολύ άγχος γιατί η δουλειά του δεν πάει καλά και δεν του φτάνουν τα χρήματα . Ο Μπάμπης είναι αγχωμένος, λυπημένος και θυμωμένος μαζί. Δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται αυτήν την κατάσταση.

Όλη μέρα σκέφτεται και δεν μπορεί να ησυχάσει.

Ξαφνικά ακούει το ξυπνητήρι να χτυπάει , το κλείνει βιαστικά και πιάνει το κεφάλι του που πονάει. Είναι η 3η μέρα που έχει αυτόν τον φριχτό πονοκέφαλο. Σηκώνεται και νιώθει τόσο κουρασμένος και του φαίνεται σαν ψέμα ότι μόλις ξύπνησε!

Τουλάχιστον σήμερα είναι Κυριακή και θα πάει με την αρραβωνιαστικιά του βόλτα στη θάλασσα.

Επιτέλους θα ηρεμήσει!

Και ενώ περπατάνε μαζί ? δίπλα στην θάλασσα ο Μπάμπης σκέφτεται σκέφτεταισκέφτεται… σκέφτεται… ασταμάτητα.

 • Ότι σίγουρα δεν είναι εποχή αυτή για δεσμεύσεις…
 •  Ότι τώρα δεν έχει χρόνο για τίποτα…
 •  Ότι θα μπορούσε να μιλήσει με έναν συνέταιρό του για μια ιδέα που έχει που μπορεί να τους φέρει κάποιο επιπλέον έσοδο…
 •  Ότι τα έχει κάνει μαντάρα στην ζωή του…
 •  Ότι παίζει ο Ολυμπιακός το βράδυ
 •  Ότι άργησαν να βγούνε και τώρα δεν θα απολαύσει για πολλή ώρα τον ήλιο.

Σκέφτεται ασταμάτητα και αντί να απολαύσει την κυριακάτικη του βόλτα έχει πάλι άγχος , νευρικότητα και άσχημη διάθεση.

Η Μαρία φυσικά, αν και δε μιλάει ο Μπάμπης, διαισθάνεται πως κάτι δεν πάει καλά και αρχίζει να κάνει υποθέσεις στο μυαλό της.

 • “Μήπως δε μ’ αγαπάει;”
 • “Μήπως δεν είμαι αρκετά καλή γι’ αυτόν;”
 • “Μήπως είναι ένας εγωίσταρος;”
 • “Μήπως με χρησιμοποιεί;”

Και φυσικά όλα αυτά καταλήγουν σε έναν μεγαλοπρεπέστατο καυγά

Τι πάει στραβά με τον Μπάμπη στην πραγματικότητα;

Το μοτίβο το αναγνωρίζετε. Ίσως μάλιστα να βλέπετε και τον εαυτό σας μέσα στον Μπάμπη.

Εκ πρώτης όψεως ο Μπάμπης είναι δικαιολογημένα σε αυτήν την κατάσταση.

 • Έχει άγχος
 • Νοιώθει απελπισία
 • Δεν μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει εύκολα
 • Είναι κουρασμένος
 • Δεν μπορεί να κοιμηθεί

Ο Μπάμπης όμως – όπως και εσύ ενδεχομένως – δεν έχει ιδέα πως όλα αυτά δεν είναι παρά συμπτώματα μιας βαθύτερης αιτίας.

Δεν είναι Παρών.

Ζήσε στο Τώρα! Το κλισέ που δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε…

Το παρελθόν είναι ανύπαρκτο στο “τώρα”. Το παρελθόν για εμάς πολλές φορές δεν είναι γεγονός, παρά μόνο μια ερμηνεία ενός γεγονότος. Ένας άνδρας που θα τον απέρριπτε μια γυναίκα θα έλεγε , «εντάξει, υπάρχουν κ άλλες γυναίκες» ή «εντάξει μάλλον δεν θα ταιριάζαμε», και ένας άλλος στο ίδιο ακριβώς περιστατικό θα μπορούσε να πει «πρέπει να είμαι πολύ χάλια για να μην με θέλει», «δεν θα βρω ποτέ γυναίκα» Δεν υπάρχει παρελθόν υπάρχει μόνο η ερμηνεία του παρελθόντος.

Ο άλλος χρόνος είναι το Μέλλον. Όλοι οι φόβοι μας, το άγχος μας, οι έγνοιες μας αφορούν το μέλλον:

 • «τι θα κάνω στο μέλλον μου;»,
 • «πως θα είναι η οικονομική μου κατάσταση;»,
 • «θα κάνω οικογένεια η θα καταλήξω μόνος;»

Το μεγαλύτερο ποσοστό πραγμάτων που φοβόμαστε για το μέλλον δεν συμβαίνουν ποτέ, και εάν συμβούν δεν είναι τόσο φοβερά όσο τα φανταζόμασταν. Είναι άλλο πράγμα να οργανώνω το μέλλον μου και άλλο πράγμα να φοβάμαι και να ανησυχώ για αυτό.

Όταν ένας άνθρωπος ζει στο παρόν μπορεί να απολαύσει κάθε στιγμή της ζωής του, και μόνο τότε μπορεί να είναι γαλήνιος και ευτυχισμένος. Όταν δεν ζούμε στον παρόν εγκλωβιζόμαστε στον νου, χάνεται η συνειδητότητα και έτσι ζούμε σε 2 ανύπαρκτους κόσμους, στο παρελθόν και το μέλλον.

Για να μπορέσουμε να ζούμε μια ολοκληρωμένη ζωή έχοντας δύναμη , ζωτικότητα , χαρά , και ευεξία χρειάζεται να είμαστε χαρισματικοί – να ζούμε στο παρόν.

4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ζεις στο παρόν

 • Την ώρα που είσαι σε μια κοινωνική περίσταση, σταμάτα τις αυτόματες σκέψεις σου και απλά παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου. Αν είσαι σε συζήτηση, τότε μην προσπαθείς να σκεφτείς τι θα απαντήσεις. Δοκίμασε απλά να ακούσεις τι λέει ο άλλος. Μπορεί η συμμετοχή σου στο διάλογο να είναι το να εκφράσεις πως νιώθεις με αυτό που ειπώθηκε τι άκουσες και πως το αντιλήφθηκες. Την ώρα που το κάνεις αυτό, αν νιώσεις αμήχανα, τότε αποδέξου την αμηχανία και συνέχισε την άσκηση. Κάνοντας αυτή την άσκηση ετοιμαστείτε να νιώσετε μια πρωτόγνωρη αίσθηση .
 • Άρχισε να φτιάχνεις λίστες με πράγματα που έχεις να κάνεις ή να τα σημειώνεις σε ένα ημερολόγιο. Πολλές από τις σκέψεις που κάνουμε όταν δεν ζούμε στο παρόν  είναι στην ουσία η προσπάθεια του μυαλού να κρατήσει στη μνήμη του όλη αυτή τη συσσωρευμένη πληροφορία. Όταν αρχίσεις να αδειάζεις τον “αποθηκευτικό σου χώρο” και να μεταφέρεις όλη αυτή την πληροφορία σε ένα κομμάτι χαρτί, τότε μπορείς πιο εύκολα να  ζήσεις στο παρόν και να επικεντρωθείς στις εμπειρίες του “Τώρα”.
 • Άρχισε να κάνεις διαλογισμό. Ο διαλογισμός βασίζεται σε ακριβώς αυτό το πράγμα: Στο να αδειάζεις για κάποια ώρα της ημέρας -έστω και για κάποιες στιγμές – το μυαλό σου από οποιαδήποτε σκέψη για το παρελθόν ή το μέλλον και απλά να “είσαι” και να βιώνεις τη στιγμή. Είναι μία πρακτική που απαιτεί καθοδήγηση, χρόνο και αφοσίωση. Όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αρχίσεις και μόνος σου, αφιερώνοντας 5 με 10 λεπτά την ημέρα σε αυτό.
 • Όταν έχεις κάποιοπαράπονο στη ζωή σου, αυτό έχει να κάνει συνήθως με κάποια σκέψη για το παρελθόν ή μια ανησυχία για το μέλλον. Εκεί ο συναγερμός πρέπει να χτυπήσει μέσα σου! Δες πώς μπορείς να μετατρέψεις αυτό το παράπονο σε κάτι θετικό. Θυμήσου: “Παράπονο= Δεν ζω στο παρόν. Και αυτή είναι η πιο σημαντική πληροφορία που έχεις λάβει τελευταία…”

Το να ζεις στο παρόν ή το να είσαι “χαρισματικός” είναι από τις πιο βασικές έννοιες που πρέπει να κατανοήσει κανείς στη ζωή του για να ζήσει ευτυχισμένα.


Δυστυχώς όμως, δεν αρκεί να διαβάσεις γι αυτό. Πρέπει επιπλέον να το βιώσεις.

Αυτό ακριβώς κάνουμε στα προγράμματά μας στη Μεταμόρφωσις!

Στην Μεταμόρφωσις πιστεύουμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του για να την ζήσει όπως αυτός ονειρεύεται.

Γι’ αυτό δημιουργούμε ριζοσπαστικά προγράμματα που βοηθάνε τους συμμετέχοντες να δουν τον κόσμο με μια άλλη οπτική και να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από αυτό που τους κρατάει πίσω. Μια οπτική που θα τους φέρει μεταμορφωτικά αποτελέσματα στη ζωή τους…

Μάθε περισσότερα εδώ.