+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Διακοπές κάθε μέρα, ή καθημερινή απόδραση
Διακοπές κάθε μέρα, ή καθημερινή απόδραση

Διακοπές κάθε μέρα, ή καθημερινή απόδραση

Είναι σαφές ότι τα διαταραγμένα συναισθήματα μας – θυμός, φόβος, άγχος, εχθρότητα, ανασφάλεια – δημιουργούνται από τις δικές μας αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα. Όχι από τα εξωτερικά ερεθίσματα από μόνα τους.

Έλλειψη αντίδρασης σημαίνει χαλάρωση. Έχει αποδειχθεί σε πειράματα ότι δεν μπορείς να νιώσεις θυμό, φόβο, άγχος, ανασφάλεια, όσο οι μυς σου παραμένουν τελείως χαλαροί. Όλα αυτά τα πράγματα είναι στην ουσία δικά μας συναισθήματα, εμείς τα δημιουργούμε. Η ένταση στους μυς είναι μια προετοιμασία για δράση ή μια ετοιμότητα για ανταπόκριση. Η χαλάρωση στους μυς φέρνει και μια πνευματική χαλάρωση ή μια γαλήνια στάση. Έτσι η χαλάρωση είναι το ηρεμιστικό της φύσης, που ορθώνει μια ψυχική ομπρέλα ανάμεσα σε εσένα και στα εξωτερικά ενοχλητικά ερεθίσματα.

Οι αναστολές που έχουμε ως προς την έκφραση του αυθεντικού μας εαυτού είναι αποτέλεσμα από υπερβολικό αρνητικό feedback που έχουμε λάβει, ή αλλιώς από την δική μας υπερβολική ανταπόκριση στο αρνητικό feedback. Χαλάρωση σημαίνει “όχι αντίδραση”. Γι αυτό αν αποκτήσετε μια συνήθεια καθημερινής χαλάρωσης, τα οφέλη είναι πολλά. Παρέχετε στον εαυτό σας τα ηρεμιστικά της φύσης, και φτάνετε να ελευθερώνεστε από τις αναστολές που δεν σας εξυπηρετούν πλέον. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τα ενοχλητικά ερεθίσματα με το να έχετε μια χαλαρή στάση.

Χτίστε ένα σημείο αναφοράς γαλήνης στο μυαλό σας.

Οι άνθρωποι ψάχνουν καταφύγια για τους εαυτούς τους, σπίτια στην εξοχή, παραλίες και βουνά. Αλλά αν δεν φτιάξουν ένα καταφύγιο στην ψυχή τους,  δεν μπορούν  να ξεφύγουν από τις σκέψεις που τους ακολουθούν παντού.

Στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου κάποιος σχολίασε την θαρραλέα αντιμετώπιση του προέδρου Harry Truman. Δεν τον κατέβαλε το στρες παρ όλες τις προκλήσεις της εποχής της προεδρίας του. Αυτός απάντησε ότι έχει έναν λάκκο προστασίας σαν αυτούς που έχουν οι στρατιώτες, στο μυαλό του, που σε στιγμές καταφεύγει και τίποτα δεν τον ενοχλεί.

Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα ήσυχο δωμάτιο μέσα στο μυαλό μας. Ένα γαλήνιο κέντρο. Όπως το βάθος του ωκεανού που δεν επηρεάζεται ανεξάρτητα από τα κύματα στην επιφάνεια.

Αυτό το γαλήνιο σημείο αναφοράς μέσα μας, λειτουργεί ως ένας πνευματικός και συναισθηματικός θάλαμος αποσυμπίεσης. Μας αποσυμπιέζει από εντάσεις, ανησυχίες, πιέσεις, άγχη και ζόρια, μας ανανεώνει και επιτρέπει να γυρνάμε στην καθημερινότητα καλύτερα προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουμε.

Ο καθένας μας έχει ένα τέτοιο σημείο μέσα του, κι απλά χρειάζεται να το βρούμε και να καταφεύγουμε σε αυτό τακτικά για ξεκούραση, ανάρρωση κι ανανέωση.

Αυτή είναι μια από τις πιο πρακτικές κι ωφέλιμες συμβουλές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το βρεις ή να το δημιουργήσεις. Μπορεί να το δημιουργήσεις στην φαντασία σου ή μπορείς να το βρεις και μέσα από πρακτικές διαλογισμού.

Το θέμα βέβαια είναι να το κάνεις εν τέλει, αντί απλά να αντιλαμβάνεσαι γνωστικά ότι είναι ωφέλιμο.

Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τον διαλογισμό ως χάσιμο χρόνου, ενώ στην ουσία είναι επένδυση χρόνου.

Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίζουν πρακτικές διαλογισμού ως φυγή από την πραγματικότητα ή απόδραση. Ναι είναι απόδραση. Όπως είναι και ο ύπνος. Όπως και η ομπρέλα είναι. Το να φτιάξεις ένα εξοχικό επίσης είναι απόδραση. Το να κάνεις διακοπές. Το νευρικό μας σύστημα χρειάζεται ένα ποσοστό απόδρασης. Χρειάζεται κάποια ελευθερία και προστασία από τους βομβαρδισμούς των εξωτερικών ερεθισμάτων. Είναι απαραίτητες οι διακοπές.

Το ίδιο χρειάζεται και η ψυχή και το νευρικό σου σύστημα. Όπως το σώμα σου χρειάζεται ένα σπίτι. Δεν θα ήταν ωραίο αν οι άνθρωποι είχαμε σαν την χύτρα ταχύτητας έναν αποσυμπιεστή συναισθημάτων; Να βγάζει την πίεση όταν χρειάζεται αυτόματα, όταν οι συναισθηματικές εντάσεις ξεχειλίζουν…

Αν χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή που τρέχουν πολλά προγράμματα παράλληλα, μειώνεται η ταχύτητα απόδοσης του. Για να τρέξει στο μέγιστο, χρειάζεται να κλείσεις κάποια προγράμματα ή και να καθαρίσεις τον υπολογιστή σου, πριν αναλάβει νέες προκλήσεις. Αν δεν καθαρίσουν κάποια προβλήματα μπορεί να σου βγάζει λάθος απαντήσεις κιόλας. Κάπως έτσι λειτουργούν οι πρακτικές διαλογισμού, και γι αυτό είναι χρήσιμο να γίνονται τακτικά πριν από νέες εργασίες, αλλαγή περιβάλλοντος.

Πχ ένας επιχειρηματίας κουβαλάει μαζί του μετά την δουλειά στο σπίτι τις έγνοιες της δουλειάς του. Μπορεί να είναι αγχωμένος, βιαστικός όλη μέρα, κι αν δεν κάνει μια αποσυμπίεση, να συνεχίσει να είναι έτσι και στην οικογένεια. Κάτι που μάλλον δεν λειτουργεί. Μπορεί να έχει σταματήσει να δουλεύει, αλλά η πνευματική και συναισθηματική του κατάσταση δεν μπορεί να χαλαρώσει, κι έτσι είναι ευερέθιστος με την οικογένεια του. Συνεχίζει να σκέφτεται προβλήματα του γραφείου, παρόλο που δεν μπορεί να κάνει κάτι τώρα στο σπίτι.

Κάποιοι κουβαλάνε τα προβλήματα τους στο κρεβάτι, ενώ θα έπρεπε να ξεκουράζονται. Πνευματικά προσπαθούν να κάνουν κάτι για τα προβλήματα τους, σε μια φάση που το να κάνεις δεν είναι το ζητούμενο. Έρευνες από ασφαλιστικές εταιρίες έχουν βρει ότι αυτά τα συναισθηματικά κατάλοιπα δημιουργούν πολλά τροχαία.

Είναι ωφέλιμο όμως να γνωρίζουμε ότι η γαλήνη, ησυχία, αγάπη, χαλάρωση λειτουργούν επίσης ως συναισθηματικά κατάλοιπα. Όπως αναφέραμε είναι αδύνατο να νιώσεις φόβο, θυμό, άγχος ενώ είσαι τελείως χαλαρός. Οπότε το να αποδράς στο σημείο γαλήνης σου, εκτός του ότι εξαφανίζει τα αποδιοργανωτικά συναισθήματα, αφού βιώσεις γαλήνια συναισθήματα, τότε μεταφέρεις αυτά τα συναισθηματικά κατάλοιπα γαλήνης που ανέκτησες στο καταφύγιο σου, στις επόμενες δραστηριότητες σου. Ο ήσυχος χρόνος σου καθαρίζει τους μηχανισμούς σου και σου δίνει μια νέα καθαρή σελίδα για το περιβάλλον που ακολουθεί.

Πρέπει να κρατήσουμε το πλοίο μας να επιπλέει και σταθερό, κι όχι να παρασύρεται, να χτυπάει στα βράχια ή και να βυθίζεται από τα εκάστοτε κύματα ή καταιγίδες.

Διακοπές κάθε μέρα, ή καθημερινή απόδραση

logo

759378745983Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα