+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Ηρεμιστικά του νου ή ψυχική ομπρέλα
Ηρεμιστικά του νου ή ψυχική ομπρέλα

Ηρεμιστικά του νου ή ψυχική ομπρέλα

Τα ηρεμιστικά φάρμακα που γίνεται όλο και περισσότερη χρήση τους, φέρνουν ηρεμία και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους όπως η ομπρέλα μας προστατεύει από τα υγρά συμπτώματα της βροχής. Τα ηρεμιστικά είναι σαν μια ψυχική ομπρέλα ανάμεσα σε εμάς και τα ενοχλητικά ερεθίσματα.

Μπορεί να μην κατανοούμε πλήρως πως καταφέρνουν τα ηρεμιστικά να κρατάνε όρθια αυτή την ομπρέλα, αλλά καταλαβαίνουμε γιατί φέρνουν ηρεμία.

Τα ηρεμιστικά λειτουργούν γιατί μειώνουν ή εξαφανίζουν την δική μας αντίδραση στα ενοχλητικά εξωτερικά ερεθίσματα.

Δεν αλλάζουν το περιβάλλον. Τα ενοχλητικά ερεθίσματα είναι ακόμα εκεί. Μπορούμε ακόμα να τα αναγνωρίσουμε νοητικά, αλλά δεν αντιδράμε συναισθηματικά.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά σε άλλα άρθρα, τα συναισθήματα μας δεν εξαρτώνται από εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά από την δική μας στάση και αντίδραση. Τα ηρεμιστικά το επιβεβαιώνουν αυτό. Στην ουσία μειώνουν την υπερευαισθησία μας στο αρνητικό feedback .

Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε ήρεμα στον καναπέ σας και απολαμβάνετε να διαβάζετε αυτό το κείμενο, και ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο που είναι στο άλλο δωμάτιο, και πρέπει να σηκωθείτε να απαντήσετε, κι έτσι να βγείτε από την ήρεμη κατάσταση που ήσασταν. Το εξωτερικό ερέθισμα σας μετακίνησε από εκεί που ήσασταν και απολαμβάνατε και άλλαξε την πνευματική σας κατάσταση. Κι όλο αυτό εξ αιτίας της δικής σας ανταπόκρισης στο εξωτερικό ερέθισμα από το περιβάλλον.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να απαντήσετε εκείνη την στιγμή το τηλέφωνο. Δεν πρέπει να υπακούσετε. Μπορείτε, αν το επιλέξετε, να αγνοήσετε το τηλέφωνο. Μπορείτε να συνεχίσετε να κάθεστε ήρεμα και να απολαμβάνετε, με το να αρνηθείτε να ανταποκριθείτε στο ερέθισμα.

Πιάστε αυτό το σημείο, γιατί αλλιώς στα άπειρα ερεθίσματα από το περιβάλλον, αν τα αφήνουμε να μας επηρεάζουν όλα θα είμαστε σε άγχος και σύγχυση. Στο παρελθόν έχουμε υπακούσει όλοι σε κάποιο βαθμό καθαρά και μόνο από συνήθεια στα διάφορα ερεθίσματα. Μπορείτε αν θέλετε, να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια μη ανταπόκρισης.

Επίσης παρατηρήστε ότι το να μην ανταποκριθούμε δεν βασίζεται στο να κάνουμε κάτι, ή κάποια προσπάθεια, ή να αντισταθούμε και να το παλέψουμε, αλλά στο να κάνουμε τίποτα, δηλαδή χαλάρωση από το να κάνεις. Απλώς χαλαρώνεις κι αγνοείς το σήμα.


Αν θέλεις να μάθεις να δημιουργείς το τίποτα ως προς τις αντιδράσεις, τότε αυτό γίνεται με μια βιωματική διαδικασία που κρατάει 3 μέρες και λέγεται Βιογραφική Προπόνηση.


Αν δεν μπορείς να αγνοήσεις την ανταπόκριση, τότε εναλλακτικά καθυστέρησε την.

Πιθανόν να έχετε ακούσει για τους σκύλους του Παβλώφ, ο οποίος προγραμμάτισε κάποια σκυλιά να τους τρέχουν τα σάλια μόλις άκουγαν ένα κουδούνι. Αυτό το έκανε αφού για κάμποσες φορές πριν δώσει φαγητό στα σκυλιά χτύπαγε ένα κουδούνι. Οπότε μετά από λίγο σύνδεσαν τα σκυλιά το κουδούνι με το φαγητό, κι έτσι τους έτρεχαν τα σάλια, κι ας μην υπήρχε φαγητό.

Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα κουδούνια ή ενοχλητικά ερεθίσματα στα διάφορα περιβάλλοντα μας που έχουμε προγραμματιστεί να αντιδράμε από συνήθεια, κι ας είναι η ανταπόκριση μας παράλογη. Πχ ένα άτομο μπορεί να αντιδράει με φόβο και άγχος στο ερέθισμα αφεντικό ή κοινωνική περίσταση. Υπακούμε στο ερέθισμα.

Αν δεν μπορούμε να μειώσουμε ή εξαλείψουμε τον προγραμματισμένο τρόπο αντίδρασης μας σε ένα ερέθισμα, πχ αγνοώντας πλήρως το ερέθισμα, μπορούμε να πετύχουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μείωσης, ή και εξάλειψης της προγραμματισμένης αντίδρασης μας, με το απλά να καθυστερήσουμε την ανταπόκριση μας.

Πχ το να μετρήσουμε ως το 10 όταν έχεις την τάση να θυμώσεις είναι μια καλή συμβουλή, αν μετράς σιγά τις αναπνοές σου. Η ανταπόκριση του θυμού αποτελείται από κάτι περισσότερο από την φωνή ή το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι. Η ένταση στους μυς σου είναι μια ανταπόκριση. Δεν μπορείς να νιώσεις θυμό ή φόβο αν οι μυς σου παραμένουν τελείως χαλαροί. Γι αυτό αν μπορείς να καθυστερήσεις το να νιώσεις θυμό για 10 δευτερόλεπτα, να καθυστερήσεις χωρίς να ανταποκριθείς καθόλου, μπορείς να σβήσεις το αυτόματο αντανακλαστικό.

Ηρεμιστικά του νου ή ψυχική ομπρέλα

logo

759378745983Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα