+30 6980 069 360
info@metamorfosis.gr
Μεταμόρφωσις > Blog > Blog > Μια διαφορετική άποψη για την υπευθυνότητα
Μια διαφορετική άποψη για την υπευθυνότητα

Μια διαφορετική άποψη για την υπευθυνότητα

Θα σας πω για μια συνώνυμη λέξη της υπευθυνότητας στα αγγλικά, το accountable, γιατί έχει μια ωραία ιστορία σχετικά με το πως δημιουργήθηκε. Προέρχεται από μια λατινική λέξη που σημαίνει “να στέκεσαι ώστε να μετρηθείς”. Έχει την προέλευσή της από τον τρόπο που ψήφιζαν στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο. Οι συγκλητικοί σηκώνονταν και διέσχιζαν την αίθουσα ώστε να μετρηθούν (account), υπέρ ή κατά, σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Συνδυάζει υπευθυνότητα με επικοινωνία.

Η λέξη υπευθυνότητα, δυστυχώς, έχει πολλές αρνητικές υποδηλώσεις στη γλώσσα μας. Συχνά υποδηλώνει κατηγορία, φταίξιμο, ντροπή και λύπη.

Υπεύθυνος, για εμάς, σημαίνει να σηκωθείς και να μετρηθείς σαν ένα μέρος, παράγοντας, αιτία ή πηγή ενός γεγονότος ή γεγονότων. Έτσι, η άποψη της υπευθυνότητας ξεκινά με την αναγνώριση ότι εμείς είμαστε ο παράγων, αιτία, ή η πηγή της εμπειρίας μας, της ευημερίας ή αξίας στη ζωή. Ερχόμαστε από την οπτική γωνία του να αναγνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε το βαθμό στον οποίο είμαστε μέρος, αιτία, παράγοντας, ή πηγή του τι συμβαίνει σε εμάς. Επίσης, απαιτεί να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε την έκταση που οι άλλοι είναι ένα μέρος, αιτία, παράγοντας, ή πηγή, ή που διευκολύνουν και υποστηρίζουν την εμπειρία μας για την αξία και την ευημερία.

Η υπευθυνότητα κοιτάει την αιτία ολιστικά, βλέποντας όλες τις πλευρές, από όλες τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις. Το να είσαι υπεύθυνος τείνει να συμπεριλαμβάνει άλλες πραγματικότητες. Απ’ την άλλη πλευρά, το να παίρνουμε την οπτική του ποιος φταίει, μπορεί να αποκλείσει άλλες οπτικές και πραγματικότητες. Κάποιος μπορεί να πάει από τον διαχωρισμό του να είσαι θύμα στον απόλυτο διαχωρισμό της ευθύνης (όχι υπευθυνότητας) αυτού που μπορεί να ονομαστεί ως η σούπερ πηγή, εκεί όπου πιστεύεις ότι εσύ και μόνο τα δημιουργείς όλα. Και αυτό, επίσης, σε καθιστά απόλυτα διαχωρισμένο (περισσότερα για την έννοια διαχωρισμένος στο άρθρο: Ποιό είναι το κεντρικό θέμα της ύπαρξής μας).

Συχνά, όταν φτάνουμε στο επίπεδο της υπευθυνότητας, έχουμε μια τάση να βλέπουμε την υπευθυνότητα για όλα όσα δεν λειτουργούν στη ζωή μας, και αποτυγχάνουμε να δούμε ότι είμαστε επίσης μέρος, παράγοντας, αιτία, ή πηγή όλων όσων λειτουργούν στη ζωή μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά πράγματα σε εμάς που δεν λειτουργούν. Και το να είμαστε υπεύθυνοι για αυτά τα πράγματα είναι ένα βήμα πλησιέστερα προς τη λύση ή την απελευθέρωση. Παρόλα αυτά, μπορούμε να απορροφηθούμε με το τι είναι λάθος με εμάς στο σημείο στο οποίο η ζωή μας οργανώνεται γύρω από το χειρισμό των ελλείψεών μας. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, ως προς το να είμαστε τόσο απορροφημένοι σ’ αυτό που μπλοκάρει το μεγαλείο των δυνατοτήτων μας, ώστε να μην χάνουμε τελείως την εμπειρία του τεράστιου δυναμικού δυνατοτήτων που έχουμε. Το να είμαστε υπεύθυνοι μόνο για ότι δεν λειτουργεί στη ζωή είναι το να είμαστε καταβεβλημένοι με ένα ψευδές συναίσθημα ότι εμείς δεν είμαστε εντάξει.

Αυτό που κάνουμε στη Βιογραφική Προπόνηση είναι να ισορροπούμε το ζυγό, έτσι ώστε να μας δίνει δύναμη, μιας και η υπευθυνότητα σου δίνει το περιθώριο επιλογής για το τι θες να κάνεις, σε σχέση με το θύμα που δεν έχει υπευθυνότητα και που είναι έρμαιο περιστάσεων έξω από αυτό, κι έτσι εξ ορισμού δεν έχει δύναμη (βλέπε άρθρο: Η Διαύγεια είναι Δύναμη).

Στην ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΑΜΚΕ πιστεύουμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του για να την ζήσει όπως αυτός ονειρεύεται.

Γι’ αυτό δημιουργούμε ριζοσπαστικά προγράμματα που βοηθάνε τους συμμετέχοντες να δουν τον κόσμο με μια άλλη οπτική και να απελευθερώσουν τον εαυτό τους από αυτό που τους κρατάει πίσω. Μια οπτική που θα τους φέρει μεταμορφωτικά αποτελέσματα στη ζωή τους…

Μια διαφορετική άποψη για την υπευθυνότητα

logo

759378745983Επανεκκίνησε τη ζωή σου σήμερα και χάραξε το δρόμο που
ΕΣΥ θέλεις, χωρίς να σε περιορίζει το παρελθόν!

Δωρεάν συνάντηση ↓
Δες περισσότερα